Новата macOS Catalina поддържа iPad като втори монитор

macOS Catalina идва с редица подобрения за потребителите на Apple компютри (снимка: Apple)

Apple пусна стабилна версия на операционна система macOS Catalina за потребителите на своите настолни и мобилни компютри, които ще получат някои интересни нови функции.

Системата е достъпна като безплатна актуализация в Mac App Store. Тя е съвместима с всички по-нови компютри на Apple, считано от MacBooks 2015, MacBook Air и MacBook Pro 2012, iMac 2012, iMac Pro 2017, Mac Pro 2013 и Mac mini 2012.

Значителна иновация в новата платформа е функцията Sidecar. Тя позволява разширяване на Mac десктопа чрез използване на iPad като втори дисплей или устройство за въвеждане при творчески приложения. С помощта на Apple Pencil потребителите могат да рисуват и пишат във всякакви приложения, които поддържат стилус.

Функцията „Време пред екрана” опростява управлението на времето, прекарано на компютър, и предоставя данни колко дълго потребителят е престоял в приложения и уебсайтове.

Друга функция, „Още една минута”, дава възможност на потребителите да запазят файлове или да излязат от игра. А функцията „Семеен достъп” позволява на родителите да зададат време за използване на приложенията и да ограничат комуникациите на децата.

Новото приложение „Локатор” комбинира „Намери iPhone” и „Намери приятели” в една апликация за Mac, iPad и iPhone. Приложението позволява откриване на Mac, дори ако компютърът е в спящ режим или не е свързан към мрежата.

В допълнение, macOS Catalina идва с поддръжка на геймърската услуга Apple Arcade, с подобрени Safari, Mail и Photos приложения и повишена сигурност.

Коментар