Opera става с 20% по-бърз, с повишена поверителност

Браузърът Opera е станал не само по-безопасен и по-бърз, но и по-функционален (снимка: Opera)

Разработчиците на браузъра Opera съобщиха за редица нововъведения в своя продукт, насочени към повишаване на скоростта на сърфиране в уеб и анонимността на потребителите.

Една от характеристиките на обновения браузър е наличието на вграден блокер на тракери за проследяване на поведението на потребителите в интернет, които се използват от много сайтове. Блокерът прави взаимодействието с уеб пространството по-сигурно.

Потребителите получават възможност самостоятелно да избират какви данни са готови да споделят със сайтовете. Ограничението на тракерите допринася и за значително повишаване на скоростта на сърфиране с Opera.

Функцията за блокиране на тракери може да бъде активирана в менюто за настройка на уеб браузъра. След активирането й, съответната иконка под формата на щит се показва в адресната лента на браузъра – при кликване върху нея потребителят може да види информация за броя на блокираните тракери. Функцията може да се деактивира за отделни сайтове.

Браузърът Opera включва блокер на проследяващи тракери (снимка: Opera)

Блокерът се базира на технология EasyPrivacy Tracking Protection List, която автоматично открива добре познати скриптове на тракери, след което ги блокира. Използването на тази функция ускорява зареждането на сайтовете средно с 20%.

Opera е станал не само по-безопасен и по-бърз, но и по-функционален. Така например, скрийншот функцията позволява сваляне на моментни снимки от уеб страниците и последващото им редактиране директно в прозорец на браузъра. Сега разработчиците са добавили нови функции към този инструмент.

При кликване върху иконката на камерата, потребителят може да запази страницата като PDF файл или да направи екранна снимка в пълен размер. Освен това може да избере само част от страницата, да направи екранна снимка и да я редактира. Подобрени са инструментите за размиване и рисуване, а скрийншот функцията добавя възможности за вмъкване на текст, селфи или емоджи.

Инструментът за екранни снимки в Opera е значително подобрен (снимка: Opera)

Opera предлага на своите потребители безплатен и неограничен VPN, който не съхранява логове. Повече от 3 години браузърът развива функцията за скриване на местоположението и реалния IP адрес при сърфиране. Активирането на тази функция предполага създаване на защитена връзка през Opera сървъри. Подобен подход може значително да повиши нивото на поверителност при взаимодействие с уеб сайтовете.

Освен това браузърният VPN се явява добра защита при работа в обществени Wi-Fi мрежи, тъй като не позволява на „трети страни” да виждат сайтовете, които посещава потребителят.

Даунлоуд: Opera

Коментар