Sony повдигна завесата пред PlayStation 5

PlayStation 5 идва с нов интерфейс и преработена система за инсталиране на игри (снимка: PlayStation / Twitter)

Sony потвърди името на следващата си геймърска конзола и срока за нейното пускане. Конзолата се нарича PlayStation 5 и се очаква на пазара за коледния сезон на 2020 година, стана ясно от интервю за Wired на Джим Райън, мениджър на отдела за PlayStation.

PlayStation 5 идва с нов интерфейс и преработена система за инсталиране на игри. Конзолата ще позволи инсталиране само на необходимите компоненти, без останалото съдържание – например, само кампания със сюжетна линия или само мултиплейър.

Освен това потребителите на конзолата ще могат да премахват отделни компоненти поединично – например, кампания със сюжетна линия, веднага щом тя приключи.

Sony потвърди и прехода към Blu-ray дискове с капацитет 100 GB в PlayStation 5. Конзолата ще има устройство за дискове, но всички игри трябва да бъдат инсталирани на вградения SSD.

Специално внимание се обръща на самия SSD – той е много бърз и представлява една от основните хардуерни промени в конзолата. SSD устройството не само ще ускори значително процеса на четене на информация, но и игрите ще заемат по-малко място.

Японската компания обяви и няколко промени в контролерите на PS5. Прототипът на контролера наподобява текущия DualShock 4 и е оборудван с адаптивни тригери. Те осигуряват различни нива на съпротивление и правят усещанията по-реалистични.

Така например, по време на стрелба с лък съпротивлението се увеличава с издърпването на тетива, а стрелбата от картечница се различава от тази с пушка. Sony обещава също нова технология за тактилно усещане.

Коментар