Java шампион обучи ИТ кадри у нас

„В софтуерните специалисти тук видях много високо ниво на познания”, сподели Себастиан Дашнер (снимка: Мусала Софт)

Специфични обучения, съфинансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, помагат за развитието на българския бизнес чрез обучение на ИТ кадри. В проектите се включват и водещи световни специалисти като Java шампионът Себастиан Дашнер, стана ясно от семинар на Мусала Софт.

В рамките на проект по програмата Мусала Софт обучава кадри в три направления – неактивни лица, начинаещи служители и специалисти с опит между 2 и 6 години, поясниха представители на компанията на среща с медиите.

„Този тип схеми, от гледна точка на бизнеса, решават проблема с липсата на добре подготвени кадри. И по-важно – дават възможност на млади хора да се преквалифицират изцяло или с надграждащо обучение да се реализират успешно и да имат добре платена професия”, заяви Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Делян Лилов, изпълнителен директор на Мусала Софт, подчерта значението на инвестициите в т. нар. „икономика на знанието”. „Благодарение на  осигуреното финансиране правим между 2 и 3 пъти повече отколкото щяхме да направим без него”, каза той.

Делян Лилов, изпълнителен директор на Мусала Софт, подчерта значението на инвестициите в т.нар. „икономика на знанието” (снимка: Мусала Софт)

По първото направление на програмата, за неактивни лица, компанията е успяла да даде на бъдещите си кадри фундамента, от който лесно да надграждат, както и последваща възможност да започнат работа по сложни и мащабни проекти.

„В софтуерните специалисти тук видях много високо ниво на познания. Изключително много ми харесва това, че има култура за непрестанно надграждане на знанията и развитие на професионалните умения”, сподели Себастиан Дашнер, един от най-изтъкнатите специалисти по езика за програмиране Java, представител на Java за IBM, консултант, автор и лектор.

Дашнер проведе еднодневен семинар и уъркшоп на тема „Използването на микро услуги за реструктурирането на софтуерната архитектура на международна ИТ компания” за 100 специалисти и софтуерни архитекти в Мусала Софт. Той е четвъртият чуждестранен лектор, който идва у нас по покана на компанията като част от „Meet the masters”, след Питър Кринс, Скот Ву и Анхел Мединила.

Коментар