Intel пропуска 10-те нанометра при десктоп процесорите

Intel ще продължи да произвежда десктоп процесорите си по 14-нанометрова технология до 2022 година (снимка: Intel)

Intel напълно е отменила плановете си за пускане на настолни процесори, базирани на 10-нанометрова технология, и ще премине направо към 7 нанометра през 2022 г., твърди германският издание HardwareLuxx, позовавайки се на източници от компанията.

Цялата линия от 10-нанометрови процесори за настолни компютри е отменена и потребителите, които чакаха десктоп чипове, направени по по-тънък от 14 нм технологичен процес, ще трябва да изчакат до 2022 г. Това не важи за мобилните потребители, тъй като Intel вече доставя 10-нм чипове за лаптопи.

Според източниците, капацитетът на Intel за 10-нанометрово производство просто няма да е достатъчен, за да задоволи масовия пазар, поради което подмяната на 14-нанометровия процес при десктоп чиповете е отложена с три поне три години.

В момента Intel разработва две нови фамилии настолни процесори – Comet Lake-S 2020 и Rocket Lake-S 2021. И двете ще бъдат произведени по подобрена 14-нанометрова технология.

Едва през 2022 г. Intel ще започне да доставя чипове за настолни системи с наистина нова микроархитектура. Първата лястовица ще бъде 7-нанометровата линия десктоп процесори Meteor Lake.

Коментар