Google Nest Wifi съчетава рутер и умна колонка

Google Nest Wifi осигурява стабилно покритие на площ от 350 кв.м. (снимка: Google видео)

Google представи вчера в Ню Йорк устройство, проектирано да осигури стабилно високоскоростно покритие на цялата къща или апартамент с безжичен Wi-Fi. Новата джаджа ще се конкурира с други „mesh” системи като Xiaomi Mesh Router Suite, с едно важно предимство…

Google Nest Wifi съчетава рутер и умна колонка. Всъщност системата включва и рутер, и „точка”, която увеличава обхвата на Wi-Fi с 25%, в сравнение с предишното поколение Nest – до около 350 кв.м., а в допълнение действа и като интелигентен говорител с гласов асистент Google Assistant.

Mesh система от две устройства Google Nest Wifi (снимка: Google)

Комплект от две устройства струва 270 долара, докато цената за конфигурация от три устройства, която осигурява още по-голяма покритие, е 350 долара. Nest Wifi вече може да бъде поръчан в САЩ, като до края на годината географията на продажби ще се разшири. Рутерът ще се предлага само в бяло, с чифт портове RJ-45.

Google Nest Wifi не поддържа новия стандарт Wi-Fi 6, но компанията уверява, че устройството е два пъти по-бързо от предишния модел AC2200 MU-MIMO. Рутерът е двубандов, поддържа Bluetooth Low Energy и Thread протокол за умни IoT устройства.

Коментар