Аутсорсингът на ИТ ще поевтинява

В следващите две години цената на аутсорсваните ИТ услуги ще намалее, поради засилената конкуренция на пазара, твърди нов доклад на Gartner.
Към доходоносния бизнес са се насочили нови доставчици на услуги, които се опитват да вземат част от поръчките на традиционните играчи. Освен това се очаква спад на контрактите за поддръжка на ИТ инфраструктури, продиктуван от стремежа към съкращаване на разходи.
Макар и аутсорсингът по прицип да е силен по време на криза, много компании съобщават за напрежение в преговорите с доставчиците и за преразглеждане на сроковете и условията на споразуменията (SLA), заплащането и обемите, коментират от Gartner.
Търсят се по-евтини офшорни варианти за доставка на ИТ услуги, отчита анализът. Целта на пазарлъците е да се стигне до нива на отстъпки и цени за услугите, които устройстват клиента в конкретна ситуация.
Индийските аутсорсинг доставчици са принудени агресивно да свалят цените на своите услуги. Местната валута продължава да се обезценява, заплатите намаляват, а повечето компании се борят единствено за оцеляване.

Коментар