64-ядрен процесор на AMD съдържа 40 млрд. транзистора

Процесорите от второ поколение EPYC съдържат общо 39,54 милиарда транзистора (снимка: AMD)

Второто поколение сървърни процесори AMD EPYC имат „под капака” осем малки кристала и един по-голям за входно-изходните интерфейси. Характеристиките на тези чипове са известни, но сега в интернет се появиха още по-любопитни подробности.

Всеки процесорен кристал покрива площ от 74 кв.мм и съдържа 3,9 милиарда транзистора. Входно-изходният кристал има 8,34 милиарда транзистора, а площта му е 416 кв.мм. Лесно е да се изчисли, че процесорите от второ поколение EPYC съдържат общо 39,54 милиарда транзистора.

Новият Ryzen Threadripper ще изглежда приблизително по същия начин, а сървърните процесори от следващото поколение EPYC няма да се променят много, тъй като конфигурацията и производственият процес ще бъдат запазени.

Но през 2021 г. трябва да очакваме по-сериозни промени, тъй като AMD ще премине към 5-нанометров технологичен процес и вероятно отново ще увеличи броя на ядрата. Засега обаче няма официално потвърждение от компанията за това.

Коментари по темата: „64-ядрен процесор на AMD съдържа 40 млрд. транзистора”

добавете коментар...

  1. я карайте кротко

    Напомняте ми на една рекламна война между BMW и Mercedes.
    Накрая Rols-Royce постави точка в спора с един костюмар, дето просто им показа среден пръст.

    Карайте по-кротко и стига сте си мерили чуждите плюс това пишки. Че пуснат ли опростените и с намалени размери квантови компютри масово ще се окаже, че мерите мравешки пишки срещу х*й на кит. И така е с всичката техника. Тя идва и си отива, няма смисъл да им се правим на фенчета. Утре идва нещо още по-добро. Радвайте се за новото и по-доброто което идва, повече сте на сметка от това да се дърлите за наакана клечка.

  2. Иван

    Нещо се напрягате вие феновете на ЯжМъДото.

  3. Blah

    Иване, нещо информацията ти е стара.
    AMD подминаха Intel технологично и сега процесорите им са по-бързи и харчат по-малко ток.

  4. Станислав

    Иван най-бързия минтел е няколко пъти по-бавен от най-бързия АМД, 3-4 пъти по-скъп и харчещ 2-3 пъти повече. Проблема не е в парите а в това че не правя бе-е бе-е.

  5. Иван

    Anonymous:
    Да, “минтел” е за по-богатите. Аз мога да си го позволя. Котлоните са за бедняци като тебе.

  6. Anonymous

    Ем кво да каже човек който предпочита минтел

  7. Иван

    Здрав трифазен котлон.

Коментар