Българинът ще похарчи средно 419 лв. в Черния петък

Черният петък наближава и търговците подготвят промоциите си (снимка: CCO Public Domain)

„Черният петък” в края ноември винаги е обект на голямо внимание. Този вид промоция заема водещи позиции по печалби в сегмента на онлайн търговията, както и по интензивност на трафика и търсенето. Още от началото на ноември търговците започват подготовка за Black Friday. На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет.

Маркетолозите от Black-Friday.Global проведоха изследване от различни гледни точки: по кое време на деня настъпва пикът на потребителската активност, от какви устройства най-често се правят покупки, колко жители на различни страни са готови да харчат пари в този ден и за какви стоки. Ето основни изводи от проучването за България:

За съществуването на Черния петък е известно вече на 61% от българите. Анкетираните знаят, че тази разпродажба се провежда през есента, но не всички могат да посочат точната дата. Очевидно тъкмо това обяснява нарастването на интереса към Черния петък още от октомври, както сочат данните на Google Trends.

Данните на Google Trends показват, че една трета (39%) от всички търсения в интернет през седмицата, свързани с Black Friday в България, се правят именно в петък, независимо че интересът към разпродажбите започва да расте постепенно от понеделник; на четвъртък се падат 27% от търсенията през седмицата, което също е доста висок показател. До събота активността спада до нивата от понеделник.

Вътрешните данни на Black-Friday.Global за 2018 г. в България показват ръст на продажбите от 612% в сравнение с обикновените дни. Много магазини разпращат имейли за началото на продажбите едва в течение на работния ден. Така или иначе, в България може да се говори за активност на потребителите в 08:00 и в 10:00 сутринта (във всеки случай подобни данни са регистрирани през 2018 година).

Среден разход в деня на Черния петък по страни (източник: Black-Friday.Global )

Данните от предните години сочат, че в България средната отстъпка в деня на разпродажбите не се е променила (51% през 2017 г. и 51% през 2018 г.). Интересно е, че тези цифри на практика съвпадат с очакванията на българите за размера на отстъпките през този ден (49%).

34% от българите посочват, че вече са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат средно 3,7 закупени стоки. Българинът планира да похарчи средно 419 лв. в Черния петък.

Статистиката от последните години показва, че в България в първата петица влизат следните категории стоки: дрехи, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника.

Малко повече от половината потребители в България (58,3%) са много по-склонни на Черен петък да правят онлайн покупки чрез телефона си, 38,8% – от компютър и едва 2,9% от таблет, сочи още проучването.

Коментар