Microsoft ще защитава Windows РС-тата на ниво хардуер

Бъдещите Windows PC-та ще бъдат защитени на ниво процесор (снимка: CCO Public Domain)

Microsoft обяви нова инициатива, наречена „РС със защитено ядро” (Secured-core PC). Проектът има за цел създаване на персонални компютри, които са защитени от атаки на ниво фърмуер.

Разработчикът на Windows възнамерява да реализира идеята чрез „дълбоко взаимодействие” на хардуерни и софтуерни компоненти и използване на „най-модерните” процесори, става ясно от официалното съобщение.

Microsoft исторически не е имала ниво на контрол върху хардуерната платформа, какъвто има Apple, например. Но сега компанията се опитва да постигне това съвместно с партньорите си.

Принцип на работа на компютрите със защитено ядро (снимка: Microsoft)

За целта Microsoft сключва споразумения с производители на компютри, както и с разработчиците на процесори, вкл. Intel, AMD и Qualcomm. Предвижда се още в етапа на производство в процесорите да бъдат интегрирани сигурни кодове за криптиране.

Тъй като това не е само софтуерно решение, собствениците на стари компютри няма да могат да изтеглят актуализацията. Един от първите „компютри със защитено ядро” ще бъде новият таблет Surface Pro X, представен на 2 октомври, след което ще се появят подобни устройства от Dell, Lenovo и Panasonic.

Коментари по темата: „Microsoft ще защитава Windows РС-тата на ниво хардуер”

добавете коментар...

  1. user

    Отново старите амбиции на Майкрософт да си монополизират пазара. И когато масовият и консервативен потребител нададе вой и започне да бойкотира продуктите на Дел, Леново и др. и след едно слабо тримесечие и бързо ще почнат да правят компромиси. И преди се опитаха да ограничат машините да приемат само новия”правилен” Уин, но после развяха бяло знаме. Линукс ще увеличат потребителите си.

  2. П.

    Гвинейски свинчета? Не бяха ли “морски”…

  3. МикроМеки

    Просто искат да заключат всичко възможно със затворен от тях код и ние просто да сме едни Гвинейски свинчета плащащи и ползващи техните боклуци без да имаме дори минимален контрол над това, за което всъщност НИЕ потребителите плащаме и по презумнция би трябвало да придобиваме пълен контрол над него след като сме го платили (поне за хардуера). UEFI не дава кой знае какви предимства за потребителите спрямо BIOS, но пък дава огромни предимства на правителства, три-буквени организации и други да контролират лесно потребителя. ****

Коментар