Празничният шопинг кипи, празничният фишинг – също

Кражбата на пари и отвличането на самоличност са най-честите измами около Черния петък (снимка: CC0 Public Domain)

Черен петък, Коледа, Нова година – поводите за пазаруване са много. Хората вече избират подаръците, а измамници и крадци на самоличност се възползват от лудостта при пазаруването. Докато шопингът кипи с пълна сила, същото важи и за всички видове измами в интернет.

Мошениците са готови да приложат безброй схеми, предназначени да подмамят купувачите, за да изкопчат парите им и личната им информация – или и двете. За съжаление този пазарен сезон не прави изключение. В последните седмици изследователи от Bitdefender Antispam Lab бяха на лов за нови персонализирани измами, заплашващи портфейлите на потребителите – и ги намериха.



Процентът на непоисканите имейли за Черен петък е достигнал своя връх на 9 ноември, когато 26% от цялата кореспонденция, свързана с Черен петък (за периода 26 октомври – 9 ноември), е била свързана с измамнически схеми. Според телеметрията на Bitdefender, 27% от всички спам имейли за Черен петък (по обем) са се озовали в САЩ, а 24% са достигнали до потребителите в Ирландия.

Изследователите са установили, че 49% от целия спам, свързан с Черния петък (по обем), е изпратен от IP адреси в САЩ, 16% от Германия, 13% от България и 5% от Франция. Общо 56% от целия спам за Черен петък (по обем), получен между 26 октомври и 9 ноември, е бил маркиран като измамнически.

Темите на мошеническите писма за Черен петък са разнообразни. Те варират от огромни отстъпки за дизайнерски чанти и слънчеви очила до традиционни маркетингови реклами и измами с подаръци.

Някои примери включват: „Разпродажба на чанти Louis Vuitton с до 86% намаление“; „Ray Ban Oakley costa – слънчеви очила с до 90% намаление, купете онлайн сега“; „Кибер-понеделникът започва сега, но само за вас“; „Вземете своята карта за подарък Home Depot на стойност $500 сега“ и др. подобни.

Макар че Черният петък би трябвало да е на 25 ноември, много търговци на дребно по света започват да „празнуват“ две седмици по-рано, давайки на измамниците много време за действие, за да тестват и усъвършенстват своите схеми. Анализаторите забелязват, че много от смехите залагат на реклама чрез лъскави брандове като Louis Vuitton и Ray Ban – и очакват, че подобни марки ще продължат да се експлоатират и в оставащите дни до петъка с голямата разпродажба.

Купувачите не бива да се поддават на впечатляващите отстъпки, които звучат твърде добре, за да са истина, препоръчват специалистите по кибер-безопасност. Но кой може да каже колко точно е „твърде добре, за да е истина“? Кампаниите ще насочат вниманието на потребителите към фалшиви магазини, които крадат пари и данни, затова купувачите трябва да подхождат със здравословна доза подозрителост.

Освен с известни марки, мошениците в интернет ще боравят и с големи имена на търговски вериги и онлайн-магазини като Amazon, Home Depot и други подобни. Част от хитрите схеми залагат на анкети с награди: приканват потребителя да попълни отговори на няколко въпроса, в замяна на което да получи несъществуваща карта за отстъпна на определена стойност.



И така, какво може да направи човек, за да се защити по време на пазаруването в Черния петък? Ето какво гласят съветите на специалистите:

  • Винаги проверявайте имейл-адреса на подателя и търсете правописни грешки, съветват специалистите. Ако не можете да видите имейл-адреса – както се случва на малкия екран а смартфона – по-добре изчакайте, докато стигнете до компютъра си.
  • Никога не отговаряйте на спам-кореспонденция, която обещава нещо безплатно, раздаване на подаръци просто ей така, раздаване.
  • Пазарувайте от легални уебсайтове, които вече познавате. Ако наистина се интересувате от оферти на Черен петък, набележете предварително онлайн-магазините, които ще следите, и игнорирайте бомбастичните оферти от незнайни търговци.
  • Никога не отваряйте връзки или прикачени файлове, които получавате от неизвестни източници.
  • Не разчитайте само на нюх и усет – възползвайте се от система за анти-фишинг и усъвършенствана защита от заплахи за блокиране на неприятни интернет заплахи, защита от рансъмуер, мениджър на пароли.

Коментар