Милиардни загуби от санкциите за доставчик на оборудване за чипове

Санкциите на САЩ срещу Китай костват милиарди долари пропуснати приходи годишно на американски доставчик на литографско оборудване за чипове
(снимка: Applied Materials)

Американската компания Applied Materials, която е един от най-големите доставчици на специализирано оборудване за производство на чипове, бе сред първите, които алармираха за негативното влияние на санкциите срещу Китай, въведени в началото на октомври, върху нейния бизнес. До края на следващата фискална година компанията ще загуби приходи в размер на 2,5 милиарда долара заради тях.

Първоначално Applied Materials оцени загубите си от антикитайските санкции на 550 милиона долара на тримесечие при най-песимистичния сценарий. Отчитайки тази седмица резултатите за цялата фискална 2022 г., която приключи на 30 октомври, компанията даде прогноза за следващите 12 месеца. Санкциите на САЩ, според ръководството на Applied Materials, ще я лишат от 2,5 милиарда долара приходи през фискалната година.



Само през последното тримесечие спадът на приходите от бизнеса на компанията с Китай е 35% на годишна база – до $1,3 млрд. Доскоро Китай беше най-големият пазар за продукти на Applied Materials, но сега Тайван претендира за тази роля с 31% дял от приходите (2,1 милиарда долара). Между другото, промяната в статуквото не попречи на компанията да увеличи тримесечните си приходи с 10% на годишна база до 6,8 милиарда долара.

Ръководството на Applied Materials търси начини да намали негативното влияние на антикитайските санкции върху бизнеса си, отбелязва Nikkei Asian Review. Когато стане възможно, компанията ще кандидатства пред Министерството на търговията на САЩ за лицензи за износ, за да продължи да доставя определени видове оборудване до избрани клиенти в Китай.

Applied Materials е загубила до $280 милиона от антикитайските санкции през последното тримесечие, според собствените ѝ оценки. В идеалния случай доставчикът на оборудване за чипове би искал да намали загубите от антикитайските санкции до $1,5 или $2 милиарда през следващата фискална година.



Китайските клиенти ще трябва да предоставят сертификати на американските регулатори за това, че технологиите, които използват, не са предмет на ограниченията за износ от САЩ, въведени през октомври. Някои клиенти, според ръководството на Applied Materials, ще предпочетат да преструктурират производствените си планове по такъв начин, че да продължат бизнеса, без да попадат под нови ограничения.

Коментар