САЩ привличат над половината от финтех инвестициите

Повечето инвестиции на финтех пазара са в проекти, свързани с плащания и заеми (снимка: CCO Public Domain)

Глобалните инвестиции в компании за финансови технологии, или т.нар. финтех, достигнаха 22 милиарда долара през първата половина на 2019 г., според нов доклад на Accenture.

Повечето инвестиции на финтех пазара са в проекти, свързани с плащания и заеми, като на тези два сегмента се падат съответно 28% и 25%. Делът на разходите за развитие на застрахователния отрасъл е 14%.

Финтех инвестициите в САЩ нарастват с 60% през първото полугодие, в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 12,7 милиарда долара. Повечето от набраните средства са свързани със стартъпи за платежни услуги и заеми.

Във Великобритания инвестициите във финтех почти се удвояват за същия период, достигайки $2,6 милиарда долара, а броят на транзакциите се увеличава с 25%. Инвеститорите са привлечени най-вече от банките от нов тип (изградени от нулата с нови технологични платформи) и платежните компании.

Инвеститорите също се интересуват от финтех индустрията в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Стойността на транзакциите в Сингапур, например, се е увеличила четири пъти в периода януари-юни 2019 г. и достига 453 милиона долара. Спад в привличането на финанси за финтех сектора се наблюдава основно в Китай.

Коментар