SMS съобщенията отстъпват място на RCS

Споразумение между оператори вещае края на SMS съобщенията (снимка: CCO Public Domain)

Четирите най-големи американски телеком оператори – AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile – постигаха съгласие за замяна на кратките текстови съобщения, известни като SMS, с новия стандарт за комуникации RCS, съобщи The Vegre.

Всеки от операторите публикува съобщение за медиите, в което обявява създаването на съвместно предприятие, наречено „Инициатива за обмен на съобщения между операторите” (CCMI).

CCMI обединява усилията на операторите за замяна на SMS-те със стандарт за съобщения от следващо поколение и пускане на ново приложение за изпращане на текстови съобщения за Android телефони.

Генералният мениджър на CCMI Дъг Гарланд заяви, че новото приложение, което се очаква да излезе през следващата година, ще се предлага по подразбиране в Android телефоните, продавани от четирите оператора.

Приложението ще поддържа всички обичайни функции на стандарта RCS (Rich Communication Services), вкл. въвеждане на текст, споделяне на изображения с висока разделителна способност и групов чат. Приложението ще бъде съвместимо и с глобалния стандарт „Universal Profile” за RCS, приет от оператори по целия свят.

Коментар