ALSO приключи сделката по придобиване на Солитрон

Приключи една от най-големите сделки на пазара за ИТ дистрибуция в Източна Европа
(снимка: CCO Public Domain)

Базираният в Швейцария холдинг ALSO Holding AG получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие дейността на Солитрон България – водещ ИТ дистрибутор у нас с оборот от 110 милиона евро и около 120 служители.

Придобиването е поредна стъпка от стратегията на ALSO за укрепване на позицията на холдинга на източноевропейските пазари. През последните 12 месеца компанията купи дистрибутора DISS в Словения, полския ABC Data Group, който е регионалният ИТ дистрибутор с най-голямо покритие в Източна Европа със своите клонове в Унгария, Румъния, Чехия и Словакия, както и един от топ 3 дистрибуторите в Хърватия – RECRO.

ALSO присъства в 13 източноевропейски държави, включително Литва, Естония, Латвия, Словения, Беларус и Украйна. Общият потенциал на пазара в тези страни е около 30 милиарда евро и ALSO иска да постигне пазарен дял от 20 процента за целия регион.

Солитрон, основана през 1991 г., утрои своите приходи между 2011 и 2018 и продава решения и продукти на над 50 водещи производители. С осъществяване на сделката, бизнес партньорите на дистрибутора ще получат достъп до широка гама продукти, решения и услуги, както и до голямо портфолио от доставчици.

Иновативни технологии и платформи, като виртуализация, облачни услуги, 3D печат, базирани на изкуствен интелект решения и IoT, предлагани от ALSO Group, ще дадат възможност на партньорите да разширят сегашния си бизнес, подчертаха от компанията.

Коментар