Mozilla спира рисков метод за разширения във Firefox

От март 2020 г. браузърът Firefox няма да поддържа метода Sideloading за инсталиране на плъгини
(илюстрация: Mozilla)

За хакерите ще стане по-трудно да проникват в браузъра на потребителите, в частност Firefox. Разработчикът Mozilla реши да се откаже от Sideloading – технология, която позволява инсталиране на плъгини за Firefox чрез добавяне на файла на разширението в специална папка.

Според компанията, тази функция често се използва от злонамерени лица за взлом на компютрите на потребителите. Освен това повечето от потребителите на Sideloading често се сблъскват с проблеми, свързани с неразбиране на метода на работа на функцията.

Mozilla уточни, че в текущия цикъл за пускане на нови версии на браузъра ще продължи да поддържа функцията за инсталиране на разширения чрез специална папка, но през март 2020 г. ще изключи Sideloading.

Промяната ще засегне и разработчиците на приложения. За да останат продуктите им достъпни за ползване без ограничения, те ще трябва да направят някои промени в кода на своите браузърни приложения.

Коментари по темата: „Mozilla спира рисков метод за разширения във Firefox”

добавете коментар...

  1. ха

    Интересно, но ако хакерите могат да пишат някак по диска ти, то те могат да правят реално и всичко останало! За каква опасност тогава можем да говорим? Вероятно Firefox искат неграмотните потребители “да бъдат научени” не download-ват нищо, защото самото това действие е опасно за незнаещите.

Коментар