Изкуствен интелект прогнозира точно мълниите

Технологиите вече са способни да предвиждат мълния с точност 76%, половин час преди удара
(снимка: CCO Public Domain)

Изкуственият интелект се е научил да прогнозира мълния половин час преди гръмотевичния удар, като използва само стандартни данни за времето, става ясно от публикация в научното издание „Climate and Atmospheric Science”.

Съществуващите системи за прогнозиране на мълнии са много бавни, те се нуждаят от специализирани източници на данни, като радари или сателити. Новата технология използва информация, която всяка метеорологична станция може да събере, пояснява Амирхосейн Мостаджаби, един от разработчиците.

По неговите думи, технологията с изкуствен интелект може да прави прогнози за мълниите дори и в най-отдалечените кътчета на Земята. В момента компютърът е способен да предвиди вероятността от светкавица с точност 76%, половин час преди гръмотевичния удар.

Според учените, технологията ще осигури по-безопасна среда за въздушния транспорт, а също така ще помогне за непрекъснатата работа на електрическите мрежи и други съоръжения.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект прогнозира точно мълниите”

добавете коментар...

  1. shitлоад

    АЛГОРИТЪМ, АЛГОРИИИИТЪЪЪМ! БЕ да ви се на Изкуствения интелект. Престанете с тази дезифонрмация и внушаване на младите, и не само, хора с фалшиви факти! Това е програма, Алгоритъм, или както другаг си го напишете, но е и ИИ!!! ТОЧКА

Коментар