Учени: Момичетата не отстъпват на момчетата в математиката

Момичетата и момчетата обработват по еднакъв начин математическата информация
(снимка: CCO Public Domain)

Американски изследователи развенчаха мита, че момичетата отстъпват на момчетата по математически способности. Изследване, за което съобщава Science, доказва, че двата пола имат абсолютно еднакви възможности в точните науки.

Учените са използвали невровизуални методи, за да сравнят способността на момичетата и момчетата в областта на математиката. Оказа се, че и двата пола имат равни шансове да постигнат успех в точните науки. Това опровергава разпространения стереотип, че математиката е по-лесна за момчетата.

Изследването е извършено с помощта на функционален ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), с който е измервана мозъчната активност на децата. В експеримента са участвали 104 деца на възраст от три до десет години. Те са гледали видео с инструкции по математика, а изследователите са сравнявали мозъчната им активност.

Установено е, че математическата информация както при момчетата, така и при момичетата се обработва еднакво, с участието на едни и същи области на мозъка. Учените са изследвали и резултатите от математически тест на момичета и момчета, където също не са открити разлики.

Коментари по темата: „Учени: Момичетата не отстъпват на момчетата в математиката”

добавете коментар...

 1. Az

  Проблема не е, че те са хитри! Просто 95% от „обществото” са олигофрени, но си мислят, че са айнщайновци!

 2. shитлоad

  до Коментара на “Az”:
  26-та пола се борят първо момичетата да има равни права, и после неусетно/следователно и те…
  Не мога да не си призная, че са хитри, но все още примитивни от към желания и начини на изпълнение… за съжаление обществото е болно и приема всичко за нормално поради липса на внимание и време да се обърне такова! саD saД

 3. Фофу

  Да решаваш задачи от учебниците по математика е едно, съвсем друго е да използваш математиката като помощен инструмент в науката. Ползата от първото е горе долу колкото и решаването на кръстословици, второто е нещото което носи ползи.

 4. Пф

  Тук става въпрос за деца под 10 годишни, а не за по-зрели хора, тоест пола все още не си оказва влиянието. Това изследване е несъстоятелно за по-зрелите хора.

 5. Anonymous

  То и аз ставам за детска възпитателка теоретично, но не ме влече. Справям се по-добре с много неща от т. н. майстори, но не ми са интересни тези дейности, скучни са ми. Те и жените биха се справили перфектно с много дейности, но не. ги влече, не са им интересни. Ето, това не може да се промени и няма как всички да станат еднакви.

 6. Az

  Двата “пола”? А останалите 26 “пола” къде ги забравихте?

Коментар