Генна модификация ще пази астронавтите от радиация

Космическата радиация е една от основните спънки за човешките мисии до Марс
(снимка: CCO Public Domain)

Космическата индустрия вече се подготвя за мисии до Марс с участието на хора. Изключително предизвикателство обаче е как да бъдат защитени астронавтите от космическата радиация.

Учените продължават да изследват близнаците астронавти Марк и Скот Кели. Единият прекара цяла година на борда на Международната космическа станция (МКС), а вторият остана на Земята. Въз основа на техните данни, изследователите предложиха необичайни методи за защита от космическо излъчване, които ще помогнат при завладяването на Марс.

Един от изследователите каза в интервю за Space, че генетичните модификации могат да предпазят космонавтите от радиация. Не става въпрос за намеса в самите гени, а в епигенома, тоест в множеството молекулни „етикети”, които регулират активността на гените.

Изследователят говори и за възможността за използване на други живи организми за подобряване на характеристиките на човека. Така например, специализираните протеини на тардиградите (водните мечки), които се свързват с тяхното ДНК и ги защитават от радиация, могат да защитят също и човешкото ДНК.

С течение на времето гените на такива протеини могат сами да се появят в хората-колонизатори на Марс, вярват учените. Но изкуствената намеса би ускорила този процес.

Коментари по темата: „Генна модификация ще пази астронавтите от радиация”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Честито на опитните мишки-астронавти!

  2. у

    Гадост измислена от болен мозък!

Коментар