Смартфоните Xiaomi алармират при земетресение

Новите смартфони Xiaomi се сдобиха с аларма за земетресения
(снимка: Mi blog)

Преди няколко месеца Xiaomi обяви функция, която предупреждава за земетресение, а по-късно я добави официално във фърмуера на новите си смартфони. Потребители от Китай вече са тествали технологията и споделят, че тя работи много добре.

Според официалните данни на китайската сеизмологична служба, земетресение с магнитуд 4,1 е ударило град Ибин в провинция Съчуан на 10 ноември в 06:46 часа, с епицентър на дълбочина 8 километра. Оказва се, че смартфон функцията алармира за земетресението почти едновременно с регистрирането на труса от специализираната служба.

Потребител на социалната мрежа Weibo твърди, че неговият Xiaomi смартфон шумно е предупредил за земетресението точно в 06:46 ч. сутринта. Той е публикувал и екранна снимка минута по-късно, в 06:47 ч., съобщава ITHome.

Важно е да се отбележи, че функцията не прогнозира земетресение – обикновено това е невъзможно да се направи и със специални устройства. Но дори самото информиране за земетресениe дава на хората възможност да предприемат необходимите действия при спешни случаи.

Нещо повече, при земетресение, на екрана на смартфона Xiaomi автоматично се показва план за евакуация до най-близкия подслон. Така че полезността на новата функция не подлежи на съмнение.

Коментар