ИТ бизнесът поиска реални стъпки от политиците

Българските политици трябва да предложат реални механизми за насърчаване на ИТ бизнеса и развитие на информационното общество в страната, а не само програми и стратегии.

Внедряването на информационни технологии в държавната администрация само по себе си не е достатъчно. Необходима е оценка на ефективността на действащите системи, което е по-важно дори от това дали има търг или не за даден проект, заяви Георги Брашнаров, председател на асоциацията на софтуерните фирми БАСКОМ, по време на Национален ИКТ форум в София под наслов “Кризата, изборите и какво се случва след тях”.

Дискусията между представители на ИТ бизнеса, правителството и политическите партии показа, че трите страни посрещат с различни настроения световната криза и нейното влияние върху българския пазар.

Докато ръководителите на ключови за ИТ развитието ведомства наблегнаха на количествените показатели на свършената от тях работа, бизнесът посочи нуждата от повече ефективност в инициативите и изрази сериозна тревога от състоянието на пазара през настоящата година.

“Очакваме спад от 5% на ИТ пазара през 2009 година”, каза председателят на БАИТ Боян Бойчев. Средната работна заплата в сектора ще намалее с 10%, след като в последните години е имало непрекъснат натиск за увеличаване на заплащането на ИТ специалистите.

Единствено държавните поръчки са спасили ИТ бизнеса у нас от пропадане през четвъртото тримесечие на 2008-а, заяви Людмил Стойчев от независимата агенция за проучвания и анализи CBN Panoff, Stoytcheff and Co., един от организаторите на форума.

Между 1100 и 1300 фирми работят активно на българския ИТ пазар, оценен на 1,085 милиарда евро. 17 000 души са заети в сектора, който ще бъде подложен на сериозно изпитание през втората половина на настоящата година, предупреди Стойчев.

Имаме воля ИТ да станат приоритет на държавата, декларира Румен Николов, експерт от ГЕРБ. В условия на криза трябва да се финансират иновативни решения, добави той. Друга възможност е максимално да се използват ресурсите на европейските фондове. ГЕРБ лансира също идеята достъпът до компютри и интернет да стане конституционно право на всеки гражданин, като държавата бъде задължена да осигури тази възможност.

2009 година дава шанс на ИТ сектора да спечели, заяви Мирослав Мурджов от Движение Напред. Бизнесите ще изпитват нужда от оптимизация на дейността чрез ИТ, за да спестят разходи, обоснова се депутатът. Ако дойде на власт, Движение Напред ще намали броя на държавните университети, тъй като в момента те са необосновано много, и ще увеличи финансирането на научните изследвания и разработки.

Надявам се следващата коалиция да създаде ИТ министерство, каза Пламен Вачков, председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, който говори и от името на БСП. Мигновена задача е инициативата “Компютър в къщи”, посочи още Вачков, като се обяви също за засилване на ИТ обучението във ВУЗ-овете.

Послание за по-солидна законодателна рамка и стриктното й прилагане отправи към правителството Огнян Киряков, директор на Майкрософт България. През 2007 година ИТ бизнесът е претърпял загуби в размер на 63 милиона долара от софтуерно пиратство. Намаляване на пиратството с 10% ще доведе до откриване на 7000 работни места, заяви Киряков.

Всички хора в България трябва да притежават базова компютърна грамотност. Политиците да кажат как гражданите могат да приемат ИТ като част от своя живот, заяви Саша Безуханова, директор направление „Публична администрация” за Централна и Източна Европа в Хюлет-Пакард. Тя обърна внимание и на нуждата от подготовка на специалисти с подходящи ИТ и езикови профили, които да отговарят на конкретните потребности на бизнеса.

С ръкопляскания бяха посрещнати думите на Петър Статев, председател на Българския ИКТ клъстер: “Днес можем да формираме партия на наивниците. Бизнесът е тук, а политиците ги няма.” Така той изрази своето разочарование от нивото на политическо присъствие по време на форума.

Коментар