Hard Disk Validator – възстановява лоши сектори на твърдия диск

Hard Disk Validator поддържа четири различни теста за намиране и поправка на лоши сектори
(екранна снимка: Hard Disk Validator)

Когато копирате нещо на твърдия диск, се генерира контролна сума за всеки блок и тя винаги трябва да съвпада с данните, съхранявани в определен сектор. В случай, че това не е така, ще се окажете с развален сектор, който е недостъпен и неизползваем.

Hard Disk Validator е помощна програма с отворен код, която сканира диска в търсене на развалени сектори и презаписва съхранените данни, като по този начин секторът може да бъде използван отново. Програмата е много проста за използване и напълно преносима, т.е. може да се ползва от флашка на различни компютри.

Всеки сектор на твърдия диск съхранява и контролна сума, която се използва за проверка на целостта на данните. Ако контролната сума не съвпада с данните, секторът ще се счита за невалиден и вече няма да бъде достъпен.

Лошите сектори се появяват по различни причини, като най-честите са неправилна работа на твърдия диск или прекъсване на захранването. Винаги е добра идея да проверите диска за наличие на подобни сектори след неочаквано изключване.

Hard Disk Validator поддържа четири различни теста, които помагат за намиране и възстановяване на лошите сектори. Важно е да изберете правилния тест, за да не загубите данни.

Първите два теста са предназначени да сканират HDD за развалени сектори, да ги презапишат и да прочетат данните, за да се уверят, че са били записани успешно. Третият тест записва тестов шаблон на диска, проверява дали е записан успешно и след това възстановява оригиналните данни. Четвъртият тест пропуска последната част, което означава, че оригиналните данни ще бъдат загубени.

Въпреки че не предлага никакви усъвършенствани функции, Hard Disk Validator е отличен инструмент за потребители, които желаят бързо да проверят твърдите си дискове за развалени сектори и да ги възстановят.

Струва си да се отбележи, че това е напълно преносимо приложение, така че след като го използвате, няма да остави никакви следи в системата, а също така може да се стартира от флашки или други преносими устройства на всеки компютър.

Даунлоуд: Hard Disk Validator

Коментари по темата: „Hard Disk Validator – възстановява лоши сектори на твърдия диск”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Важно е да изберете правилния тест, за да не загубите важни данни.

Коментар