Dell ще доставя ИТ оборудване срещу абонамент

Клиентите на Dell могат да използват оборудване на компанията, като плащат на база потребление
(снимка: Dell)

Dell Technologies стартира нов, по-гъвкав модел за продажба на ИТ оборудване – чрез абонамент. С тази инициатива американската компания ще се конкурира с доставчици на облачни услуги, включително Amazon и Microsoft, съобщи Блумбърг.

Сега клиентите на Dell могат да използват компютри, сървъри и друго оборудване, като плащат за него на базата на потреблението на ресурсите – памет, захранване и т.н. Вместо да купуват устройство и да го използват колкото искат, фирмите могат да наемат оборудването и да плащат за него веднъж месечно.

Освен това клиентите могат да възложат на Dell пълното управление на инфраструктурата на тяхното оборудване.

Dell се позовава на прогноза на Gartner, според която през 2022 година 15% от сделките за доставка на оборудване за дейта центрове ще бъдат извършени по абонаментен модел, спрямо 1% през 2019 г. Hewlett Packard Enterprise – един от основните конкуренти на Dell – възнамерява напълно да премине към такъв бизнес модел до 2022 г.

Ръководството на Dell вярва, че е настъпил моментът да оптимизира портфолиото си в отговор на нуждите на клиентите. Моделът „като услуга” е роден в облака и организациите го харесват, казва Сам Грокот, старши вицепрезидент по маркетинг на компанията.

Коментар