Tesla ще строи завод близо до Берлин

В момента Tesla е третият най-скъп производител на автомобили след Toyota и Volkswagen
(снимка: Tesla)

Американският производител на електромобили Tesla  планира да построи завод в близост до Берлин, столицата на Германия, заяви вчера шефът на компанията Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

В допълнение, Tesla планира да създаде център за дизайн в близост до новото летище в Берлин. По думите на Мъск, Великобритания е загубила шанса да стане място за първата европейска фабрика на Tesla, поради очакваното излизане от Европейския съюз.

„Едни от най-добрите автомобили в света очевидно са направени в Германия”, каза Мъск на събитие, на което присъстваха изпълнителните директори на Volkswagen, Audi и BMW. Той добави, че страната „не изостава” по отношение на електрическите превозни средства, но призна, че пазарът за тях „не е потвърден“.

Според министъра на икономиката на Германия, заводът в близост до Берлин ще създаде от 6000 до 7000 работни места, пряко участващи в производството на електромобили.

След вчерашните изявления на Илон Мъск акциите на Tesla поскъпнаха рязко и пазарната й капитализация превиши тази на Audi, BMW, General Motors и дори на Daimler. В момента Tesla е третият най-скъп производител на автомобили в света след Toyota и Volkswagen.

Коментари по темата: „Tesla ще строи завод близо до Берлин”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    призна, че пазарът за тях „не е потвърден“

Коментар