Учени доставят точно лекарства в организма с ултразвук

С помощта на ултразвук е възможно точно доставяне на лекарства и по-нататъшното им освобождаване в организма на пациенти с онкологични заболявания
(снимка: CCO Public Domain)

Учени от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис са успели да комбинират няколко ултразвукови метода наведнъж за насочване и проследяване на лекарства в организма при борба с рака, става ясно от публикация в сп. Applied Physics Letters.

Основното постижение на учените е, че в новия си експеримент са успели да се справят с фоновия шум, който всеки път досега е пречел на проследяването на доставката на лекарства в организма.

Изследователите са се научили също да прогнозират движението на микробалон с таблетка и да изчислят звуковото налягане, необходимо за неговото „захващане” и придвижване до специфични зони в изкуствен кръвоносен съд.

В крайна сметка всичко това дава основание на експертите да заключат, че е възможно точно доставяне на лекарства с по-нататъшното им освобождаване в организма.

Сега изследователите са си поставили нова цел – да подобрят различни показатели на новия метод и след това да го изпробват на животни. Ако тестът е успешен, на следващ етап учените ще прибягнат до изпитания с хора.

Коментар