Google планира услуга за отваряне на банкови сметки

Потребителите на Google технологии скоро ще се сдобият с услуга за отваряне на банкови сметки
(снимка: CCO Public Domain)

Google възнамерява да навлезе по-осезаемо в бизнеса с финансови услуги, като предложи на потребителите възможност да отварят банкови сметки. Проектът с кодово име Cache трябва да стартира през 2020 г. с подкрепата на Citigroup Bank и кредитния отдел на университета Stanford.

Партньорите по проекта ще се занимават с обслужване на банкови сметки. Потребителите на новата услуга ще имат достъп до своята сметка чрез Google Pay, разкри мениджърът на платежните услуги в Google Цезар Сенгупта в интервю за Уол Стрийт Джърнъл. В бъдеще и други финансови компании ще могат да се присъединят към проекта.

„Нашият подход е да работим в тясно сътрудничество с банките и финансовата система. Може би това е малко по-дълъг път, но също така и по-устойчив”, казва Сенгупта.

Според замисъла на разработчиците, услугата Google Cache ще бъде полезна за клиентите на банки и компании, като ще включва и програма за лоялност, а данните няма да се използват за рекламни цели или да се продават на рекламодатели.

Неотдавнашно проучване на консултантската фирма McKinsey & Company установи, че близо 58% от анкетираните са готови да се доверят на финансовите продукти на Google. Този резултат е по-висок от доверието към Apple и Facebook, но по-нисък от това към Amazon.

„Ако можем да помогнем на много хора да решат повече проблеми онлайн, това е добре и за интернет, и за нас”, казва Сенгупта.

Google все още не е решила дали ще начислява такса за използване на банковата сметка. По думите на Сенгупта, понякога банките начисляват такса на клиенти, които имат малко пари в сметките си или рядко използват дебитните си карти.

Според Juniper Research, през 2020 г. броят на потребителите на Google Pay ще бъде 100 милиона, спрямо 39 милиона през 2018 г. За сравнение, Apple Pay имаше около 140 милиона потребители през миналата година.

Коментари по темата: „Google планира услуга за отваряне на банкови сметки”

добавете коментар...

  1. а не

    Абсурд

Коментар