Cray разработва уникален суперкомпютър

Cray за първи път ще използва процесор Fujitsu A64FX Arm в комерсиален суперкомпютър
(снимка: Cray)

Производителят на суперкомпютри Cray, наскоро придобит от Hewlett Packard Enterprise, обяви партньорство с Fujitsu за изграждане на високоефективни компютри. Съгласно споразумението, Cray ще разработи първия в света комерсиален суперкомпютър, базиран на процесор Fujitsu A64FX Arm и HBM памет.

Споменатият процесор на Fujitsu е уникален с това, че е първият, който комбинира поддръжка на HBM2 памет и векторни разширения за архитектурата Arm (Scalable Vector Extensions или SVE). Използването на HBM2 осигурява на A64FX теоретична пропускателна способност на паметта от над 1 TB/s, а поддръжката на Arm SVE подобрява производителността при AI изчисления и аналитични задачи.

Системата Cray CS500 позволява прилагане на тези функции към широк спектър от натоварвания. Потребителите ще могат да се възползват от предимства на Arm като висока степен на паралелизация, ниска консумация на енергия и повишена надеждност.

Първи клиенти на новата система ще са Националната лаборатория в Лос Аламос, Националната лаборатория Оукридж, Центърът за компютърни науки RIKEN, Университетът Стони Брук и Университетът в Бристол. Суперкомпютърът ще бъде готов в средата на 2020 г., уточняват от производителя на машината.

Коментар