Съюзиха квантов компютър със суперкомпютър

Квантов процесор бе вграден в рак със суперкомпютър в Западна Австралия (Снимка: Pawsey Supercomputing Research Centre)

Квантовите изчисления може би направиха голяма крачка напред, след като суперкомпютър в Австралия бе интегриран с квантов компютър. Квантовият процесор, разработен от немско-австралийската новостартираща компания Quantum Brilliance, работи при стайна температура и вече ще функционира в тандем с класически суперкомпютър в Изследователския център за суперкомпютри „Pawsey“.

Квантовите компютри имат потенциала да надминат многократно възможноститe на традиционните машини, стъпвайки на принципите на квантовата физика. Те могат да правят изчисления много по-бързо, тъй като квантовите битове (кубитове) информация могат да съществуват в множество състояния наведнъж и данните могат да се предават мигновено.

Проблемът е, че повечето съществуващи квантови компютри използват свръхпроводници, които работят само при температури малко над абсолютната нула. Това свръхохлаждане изисква огромни физически обеми, много сериозни разходи и страхотна консумация на енергия. С други думи, възможностите за реално изграждане на квантови компютри са доста ограничени.

Quantum Brilliance обаче разработи процесор за квантов компютър, който може да работи при стайна температура. Неговите кубити не са направени от свръхпроводници, а от „дефекти в диамантени решетки“, които са далеч по-малко чувствителни към термични вибрации и са по-устойчиви на механични удари.

Сега този квантов процесор вече е инсталиран в Изследователския център за суперкомпютри „Pawsey“ в Пърт, Западна Австралия. Това е първият път, когато квантов компютър е интегриран директно в шкаф заедно с традиционен суперкомпютър – в този случай новият суперкомпютър HPE Cray Ex.

Съоръжението ще се използва за тестване на хибридни модели на квантови и традиционни изчисления. Комбинацията би трябвало да позволи на изследователите да прехвърлят някои изчислителни задачи на квантовия процесор, за да се възползват от неговите уникални предимства.

„Това ще осигури тестова база, където могат да бъдат доказани реални приложения, така че нашите изследователи да могат да работят по-ефективно – давайки нови възможности на науката и ускорявайки откритията“, каза Марк Стикълс, изпълнителен директор на Pawsey.

Коментар