Джон Кармак ще се посвети на изкуствения интелект

Джон Кармак ще се посвети на разработката на изкуствен интелект
(снимка: John Carmack / Facebook)

Името на Джон Кармак е познато на всички фенове на видеоигрите. Основателят на id Software, един от разработчиците на Doom и Quake и  технически директор на проекта Oculus VR, има огромен принос за индустрията за виртуални развлечения. Но сега той преследва друга цел – да създаде изкуствен интелект от ново поколение.

Става въпрос за създаване на т.нар. „artificial general intelligence” (AGI) – изкуствен интелект с общо предназначение, който би трябвало да осъзнава себе си, да се учи и мисли самостоятелно. На страницата си във Facebook Джон Кармак уточнява, че ще работи по проекта от вкъщи и ще привлече към него и своя син. Той се шегува, че вторият вариант е да създаде рентабилен ядрен реактор, но това трудно се съчетава с работата у дома.

Когато си спомня всичко, което е направил в игрите, аерокосмическата индустрия и виртуалната реалност, Кармак усеща, че винаги през ума му минават решения на проблемите, дори и да са нетрадиционни или недоказани.

„Но понякога се чудех как да се справя с проблем, за който не мога да си представя решение. И реших, че трябва да се опитам да намеря отговора, преди да остарея твърде много”, споделя „бащата на Doom”.

В момента няма подробности за работата на Кармак и е малко вероятно такива да се появят скоро. Що се отнася до участието му в проекта Oculus, сега Кармак заема длъжността на консултиращ технически директор.

Коментар