Карл Айкан купи акции на HP за $1,2 млрд., иска сливане с Xerox

Карл Айкан е известен с опитите си да влияе на ръководствата на корпорациите
(снимка: Carl Icahn / Facebook

Американският предприемач Карл Айкан, известен като инвеститор-активист, който оказва натиск върху ръководствата на компаниите, придоби ценни книжа на HP Inc. на стойност 1,2 милиарда долара, съобщи MarketWatch.

След транзакцията Айкан настоятелно предложи на HP да се обедини Xerox. Според него, това ще позволи на акционерите да спечелят пари. В момента Айкан притежава 10,6% дял в Xerox и 4,24% дял в HP.

Миналата седмица Xerox предложи сделка за поглъщане на HP Inc. на стойност 33 милиарда долара. Този ход бе изненадващ, като се има предвид, че пазарната стойност на HP е 29 милиарда долара, или около три пъти по-висока от тази на Xerox.

Предполага се, че евентуално сливане на двете корпорации, които се конкурират на пазара за печатащи устройства, ще доведе до намаляване на разходите, увеличаване на печалбите и балансиране на продуктовите им линии.

Коментари по темата: „Карл Айкан купи акции на HP за $1,2 млрд., иска сливане с Xerox”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    конкурират на пазара за печатащи устройства

  2. HP

    Може да звучи грубо, но вероятно Бил и Дейв (Bill Hewlett и David Packard) се обръщат в гробовете си, като гледат как последните години съсипват хубавата им само преди 20 години компания

Коментар