Huawei може да пусне смартфон с Harmony OS през 2020 г.

Смартфони Huawei под управление на Harmony OS може да се появят скоро на пазара
(снимка: CCO Public Domain)

Huawei може да пусне смартфони със собствена операционна система Harmony OS в близките 6 до 9 месеца, става ясно от интервю на старши вицепрезидента на китайската компания Винсент Панг за Business Insider.

Правителството на САЩ все още не позволява на Huawei да работи с американски фирми като Google. Компанията вече пусна един флагман, Huawei Mate 30, без Google услуги и приложения, но не може да чака повече за разрешаване на проблема, подчертава Панг.

Китайският производител трябва да реши в каква посока да продължи в следващите 2 до 3 тримесечия, допълва мениджърът. „Harmony OS не е заместител на Android. Това е следващо поколение Android. Намирайки се в сегашната позиция, определено ще успеем да оцелеем. Но никоя компания не иска само да оцелее”, казва Винсент Панг.

По-рано тази година министерство на търговията на САЩ включи Huawei в „черния списък” на компаниите, с които на американските фирми е забранено да извършват бизнес, поради опасения за националната сигурност.

Същевременно, търговският секретар Уилбър Рос заяви, че американски фирми скоро ще получат лицензи за продажба на продукти на Huawei. Според Блумбърг, към началото на ноември правителството на САЩ е получило 260 заявления за такива лицензи.

Коментар