Русия и Китай обмислят единна криптовалута

Страните от БРИКС обмислят разплащания в единна криптовалута
(снимка: CCO Public Domain)

Страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) могат да започнат да използват единна криптовалута за сетълмент, съобщи ТАСС, позовавайки се на участници в бизнес съвета на обединението.

Идеята за въвеждане на единна криптовалута се подхранва от намаляващия дял на разплащанията в долари в страните от БРИКС. Така например, в Русия за пет години делът на долара във външната търговия е намалял от 92% на 50%.

Единната криптовалута ще трябва да функционира чрез платежната система на БРИКС, създаването на която се обсъжда активно в момента. Експертите смятат, че подобна система може да стимулира сетълмента в национални валути и да гарантира стабилността на инвестициите между страните от общността.

Същевременно, анализаторите припомнят, че в Русия все още няма законодателна рамка за регулиране на криптовалутната сфера.

Коментари по темата: „Русия и Китай обмислят единна криптовалута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    The Litecoin blockchain is the largest global scrypt based network, operating with 100% uptime since 2011 securing and tracasting billions of dollars of value.

Коментар