Amazon не се примирява с избора на Microsoft от Пентогона

Amazon смята, че е най-подходящият изпълнител за облачните проекти на Пентагона
(снимка: Amazon)

Amazon ще оспори договора за облачни услуги на Пентагона с Microsoft на стойност 10 милиарда долара. Интернет компанията беше смятана за фаворит в търга, но в крайна сметка победител стана Microsoft.

На уеб сайта си Amazon публикува съобщение, в което заявява, че компанията има „уникалния опит и квалификации”, необходими за осигуряване на критично важни технологии за нуждите на Министерство на отбраната.

Според компанията, Пентагонът е допуснал „неточности и грешки” в процеса на избор на изпълнител. Amazon посочва също така „безспорните пристрастия” в хода на този процес, отбелязва Ройтерс.

Amazon настоява, че решението е било „придружено от грешки и предразсъдъци, така че е наложително тези въпроси да бъдат разгледани и разрешени”. Компанията възнамерява да заведе дело в съда, но не е определила дата за обжалването.

В съответствие със споразумението, Пентагонът ще плати на Microsoft до 10 милиарда долара за развитие на облачната си инфраструктура и стартиране на различни услуги, включително IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга), които ще помогнат на министерството да анализира и обработва големи количества тайни военни данни.

В своя блог в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно атакуваше шефа на Amazon Джеф Безос. Според публикации в медиите, американският лидер явно е изразявал желанието си да предостави изгоден договор на всяка компания, различна от Amazon.

Коментари по темата: „Amazon не се примирява с избора на Microsoft от Пентогона”

добавете коментар...

  1. Дам

    За добро или лошо, Microsoft са гъсти с много правителства и правят много отстъпки и специални клаузи. Пример – Мюнхен, а наскоро и сваляне на прилиже от GitHub заради Испания…

Коментар