Microsoft спира Cortana за iOS и Android

Cortana ще отпадне като приложение за iOS и Android от края на януари 2020 г.
(снимка: Microsoft)

Microsoft ще прекрати поддръжката на гласовия асистент Cortana за мобилни платформи iOS и Android. Съответните приложения ще бъдат затворени в края на януари 2020 г., съобщи Android Community.

Достъп до версиите на Cortana за Android и iOS първи ще загубят потребителите в Австралия, Канада, Великобритания, а също така в Индия, Китай, Мексико, Испания и Германия. В бъдеще списъкът от държави ще бъде разширен, но не се посочват конкретни дати.

Cortana ще изчезне и от приложението Microsoft Launcher. Потребителите все още ще имат достъп до създаденото съдържание чрез Cortana в Windows. Напомнянията, списъците и задачите на Cortana автоматично се синхронизират с приложението To Do, което е достъпно за инсталиране безплатно.

Решението да прекрати поддръжката на Cortana на конкурентни мобилни платформи отразява стремежа на Microsoft да направи виртуалния асистент по-полезен и да го интегрира по-дълбоко с приложенията в Microsoft 365. Това може да се тълкува и като отказ от битката на пазара за гласови асистенти след неуспешния опит на компанията да наложи собствена мобилна операционна система.

Cortana е виртуален гласов асистент с елементи на изкуствен интелект. Той се появи през 2015-та – една година след пускане на подобен продукт от Amazon, известен като Alexa. Водещи играчи на този пазар са още Google Assistant и Apple Siri.

Коментар