Intel се завръща на върха при чипмейкърите

С приходи от $69,8 милиарда тази година, Intel излиза начело при чипмейкърите
(снимка: Intel)

Класацията на най-големите производители на чипове през 2019 г. отново ще бъде водена от Intel, след двегодишно прекъсване, сочи нова прогноза на изследователската компания IC Insights.

Водещите чипмейкъри ще бъдат засегнати от по-изразен спад тази година, в сравнение с цялата полупроводникова индустрия. Според анализаторите, продажбите на 15-те най-големи компании за чипове ще намалеят с 15% до 315 милиарда долара. В същото време чип индустрията като цяло ще регистрира спад от 13%.

Intel, който по-рано оглавяваше полупроводниковата индустрия, но сдаде първото място на Samsung в средата на 2017 г., отново ще покори върха, благодарение на нулев спад на продажбите през 2019 г. Очаква се приходите на компанията да достигнат 69,8 милиарда долара, както преди година.

Samsung, от своя страна, ще загуби 29% от приходите си при силно изразен спад в сегмента на чиповете памет. С резултат от 55,6 милиарда долара, южнокорейският гигант ще изостане от Intel с 26% и ще заеме второто място. За сравнение, през 2018 г. се наблюдаваше обратната ситуация – тогава Samsung изпревари по приходи Intel с 12%.

Производителите на чипове памет ще бъдат най-силно засегнати тази година. Лидерите в сегмента – Samsung, SK Hynix и Micron – намаляват приходите си с 29% или повече. SK Hynix ще покаже най-голям регрес сред 15-те водещи компании за полупроводници със спад в продажбите с 28% до 22,9 милиарда долара.

Най-значителна положителна промяна в класацията тази година се очаква от Sony. Поради голямото търсене на сензори за изображения, японският доставчик ще „скочи” от 11-то на 4-то място. Приходите от полупроводници на Sony се очаква да възлязат на 9,6 милиарда долара, което е 24% повече от миналата година.

Класацията на водещите производители на чипове тази година включва и един контрактен производител в лицето на TSMC, както и четири компании без собствен производствен капацитет. Ако TSMC бъде изключена, на нейно място ще влезе китайският разработчик на чипове HiSilicon, контролиран от Huawei, който през 2019 г. се очаква да увеличи приходите си с 24% до 7,5 милиарда долара.

Коментар