Огромен теч на данни от офшорна банка

Нов теч на данни хвърля светлина върху международното банкиране
(снимка: CCO Public Domain)

Хакери проникнаха в офшорната банка Cayman National Bank, разположена на остров Ман, и откраднаха повече от 2,2 терабайта поверителни данни. Инцидентът, за който съобщава Motherboard, е потвърден от банката.

Остров Ман се намира между Обединеното кралство и Северна Ирландия. Банката потвърждава за изтичането на данни и уверява, че вече провежда разследване на случая.

Междувременно, сайтът Distributed Denial of Secrets, управляван от журналистката Ема Бест, започна да публикува копия от документи и банкова кореспонденция. Общо са публикувани 640 000 имейла на Cayman National.

Течът е определен като „най-подробният поглед върху международното банкиране, който някога е бил достъпен за обществеността”. Данните са интересни, като се има предвид славата на банката, че се използва за  пране на пари от различни лица и структури.

Изложеният масив от данни е наречен Sherwood. Той съдържа информация за 3,8 хиляди компании, тръстове и лични сметки, управлявани от Cayman National Bank, включително данни за баланса на средствата. По отношение на мащаба, течът вече се сравнява с известния Панамски архив.

Коментар