3D печатането на къщи набира скорост

Строителството на къщи с 3D печат е по-икономично и по-бързо
(снимка: CCO Public Domain)

Изграждането на домове с помощта на 3D печат може да изглежда футуристично, но тази технология постепенно набира скорост. Редица млади компании прокарват пътя за 3D печатането на домове.

Така например, стартъпът haus.me започна наскоро да предлага в Невада сглобяеми къщи, чиито компоненти са произведени с помощта на 3D печат. Технологията може значително да намали времето за изграждане на къщите – от няколко месеца при традиционния метод до четири-седем седмици, според доклад на изследователската компания Navigant Research.

Има и други примери. През 2018 г. ICON построи първия американски дом с помощта на 3D печат. Развивайки своята технология, тази компания създаде принтера Vulcan II, който може да „произвежда” домове с площ до 185 кв. метра. Apis Cor пък планира да изгради демонстрационен дом в САЩ през 2020 г.

В Холандия консорциум от фирми създаде фабрика за производство на 3D принтери, които използват бетон. Това оборудване ще намери приложение при „отпечатване” на пет къщи в рамките на проекта Milestone в Айндховен.

Предимствата на 3D печата в строителството на къщи включват по-ниска цена, в сравнение с традиционните методи, поради намаляването на разходите за суровини и труд. В същото време се намалява количеството строителни отпадъци и времето за строителство. В допълнение, 3D печатът позволява създаване на интересни дизайнерски форми.

Има обаче и пречки за въвеждането на 3D печата в строителството на домове. Една от тях е липсата на съответни правила и строителни норми. Освен това са налице ограничения за видовете материали, които могат да бъдат използвани. В момента изборът се свежда главно до пластмаси и бетон, така че там, където се изисква дърво или метал, трябва да се използват традиционни материали.

Липсата на специалисти, които са запознати с 3D печата и архитектурния дизайн, базиран на тази технология, също е проблем. По-широко използване на 3D печат при строителството на къщи може да се очаква след около 10 години.

Коментар