Електрически лонгборд: Практичен, или просто си търсим оправдание

Eлектрическите лонгборди могат да бъдат освен забавни, но и практични
(снимка: Е-Скейт София)

Вече се сетихте. Електрическият лонгборд е класически лонгборд, с прикрепен електромотор и батерия и управляван чрез дистанционно. През последните години се превръща в един от най-търсените подаръци не само за тийнейджъри, но и за техните татковци.

Оказва се, че да управляваш електрически лонгборд е много по-лесно от това да караш класически. Зарежда се както мобилния телефон, за около 2-3 часа. Може да се носи в ръка. Теглото е между 5 и 8 кг.

През 2015 г. българската компания Е-Скейт София, съвместно с партньорите си от Китай, пуска на европейския пазар вероятно първия български електрически лонгборд. Марката е Omniboard. Моделът се задвижва от един електромотор, развива до 25 км/ч и има около 15 км пробег при скейтъри с тегло до 100 кг.

Компанията насочва усилията си към Европа, но постепенно открива, че и в България има много фенове на тези иновативни продукти. Днес Е-Скейт София предлага модели и марки електрически скейтборди от наложени производители.

„Мнението на хора около нас беше, че електрическите скейтборди няма да станат популярни в България поради две неща – цена и липса на условия за движение с тях. Открихме, че това не е съвсем така”, разказват от компанията.

С тегло между 5 и 8 кг, електрическият лонгборд може да се носи в ръка
(снимка: Е-Скейт София)

Очевидно електрическите лонгборди могат да бъдат освен забавни, но и практични, поради подобрената вече инфраструктура и увеличения брой велоалеи в някои от градовете в България.

„Голяма част от поръчките идват от градове извън София”, разказват още от компанията, но не се опитват да търсят конкретни причини или тенденции в това.

От Е-Скейт София са на мнение, че хората купуват електрически лонгборди основно защото са супер забавни. Това, че могат да бъдат и практични обаче, не е лишено от смисъл.

Сега компанията пуска още два нови модела електро-лонгборди, по един от марките Meepo и Wowgo.

Едно от най-важните неща за Е-Скейт е безопасността при движение. Експертите от компанията съветват да карате своя електро-лонгборд само по велоалеи и места, където е безопасно за вас и пешеходците. Също така, винаги използвайте каска и протектори.

Коментар