Състезание дава шанс на стартъпи за изкуствен интелект

„Технологията е предназначена да ни служи и да улесни живота ни, а не обратното”, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова
(снимка: МТИТС)

Нова инициатива ще осигури технологична и финансова подкрепа на стартиращи компании, които разработват приложения, базирани на машинен интелект, стана ясно на събитие в София Тех Парк, организирано от Дигитална Национална Коалиция, SAS Institute, Делойт и Виваком.

Състезанието SAS Startup Challenge ще даде възможност на иновативни ИТ компании да бъдат подпомогнати технологично за разработени предложения за изкуствен интелект. В рамките на шест месеца SAS Institute ще предостави на компаниите стандартизирана платформа за разработване на приложения.

Предложенията ще бъдат оценявани от комисия, в която ще участва и представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), стратегически партньор на инициативата. Трите най-добри иновативни продукта ще бъдат популяризирани.

„Тази инициатива приканва младите, иновативни фирми да участват в състезание за разработване на машинни самообучаващи се приложения”, каза по време на конференцията заместник-министър Андреана Атанасова. Тя добави, че публично-частното партньорство е един от най-добрите стимули за развитието на даден сектор и изрази надежда, че подкрепата на стартиращи ИТ фирми ще е прерасне в традиция.

„Държавата може да помогне, да подкрепя такива инициативи. Свидетели сме на новата индустриална революция, във фокуса й е изкуственият интелект, но той се определя от хората. Технологията е предназначена да ни служи и да улесни живота ни, а не обратното. Не случайно човекът е този, който трябва да остане в центъра на развитието на изкуствения интелект”, посочи заместник-министърът.

Коментар