Канадците признават само Apple и Samsung смартфони

Канадците практически не признават други производители на смартфони освен Apple и Samsung
(снимка: CCO Public Domain)

Когато става въпрос за пазара на смартфони, обикновено вниманието е насочено към най-големите държави и региони – САЩ, Европа, Китай или Индия. Но ситуацията на други, по-малки пазари понякога е доста по-различна.

Анализаторите на Counterpoint публикуваха данни за пазара на смартфони в Канада. Той не е особено важен от гледна точка на глобалния пазар и процесите, протичащи на него, но въпреки това предизвиква интерес по една причина.

Оказва се, че жителите на Канада практически не признават други производители на смартфони освен Apple и Samsung.

Като цяло, продажбите на смартфони в Канада са нараснали с 6% през третото тримесечие, спрямо второто, но остават на нивото от същия период на миналата година. По-интересното е, че само две компании – Apple и Samsung – заемат 88,5% от пазара.

Apple държи първото място с дял от 56,5%, докато на Samsung се падат 32%. Година по-рано двете компании контролираха съответно 47,7% и 38,8% от пазара, т.е. Apple значително е увеличила своя дял, докато Samsung отстъпва позиции. В челната петица попадат още LG (3,1%), Google (1,9%) и Huawei (1,6%).

По една или друга причина, за повечето жители на Канада сравненията на смартфони, битките за лидерство, състезанията за мегапиксели и гигахерци нямат значение. Те избират или от няколко модела на Apple, или от по-широката гама на Samsung. Повечето други компании условно не съществуват.

Коментар