Samsung ще произвежда процесори за Intel

Samsung може да задоволи търсенето на 14-нм чипове от Intel
(снимка: Samsung)

Samsung Electronics се съгласи да произвежда централни процесори (CPU) по поръчка от Intel, за да помогне на американската компания да се справи с недостига на чипове за РС индустрията, съобщи корейското издание The Investor.

Intel е изправена пред технологични проблеми. Опитвайки се да овладее 10-те нанометра, компанията не успя да пусне серийно производство по този технологичен процес. В същото време е налице недостиг на 14-нм процесори, който Intel безуспешно се опитва да удовлетвори от края на 2018 г. Съдейки по неотдавнашно извинение към клиентите за забавянето на доставките, проблемът все още не е решен.

Според източници от индустрията, Intel е принудена да се обърне друг производител, на който да възложи поръчки за процесори. Очевидният избор в полза на най-големия контрактен производител – тайванската TSMC – трябваше да бъде изключен, тъй като TSMC произвежда 7-нм чипове за AMD, която конкурира Intel.

Samsung, от своя страна, е един от малкото производители по договор, които могат да задоволят търсенето на 14-нм чипове от Intel. Графикът за изпълнение на поръчките не се уточнява. Според някои източници, Samsung ще произвежда процесори Intel Rocket Lake, които ще бъдат представени през 2021 г.

За първи път Intel възлага производството на своите процесори на друга компания. Индустриални гиганти като IBM, Nvidia и Qualcomm са също клиенти на Samsung, но за разлика от Intel, те нямат собствени производствени мощности за чипове.

Коментари по темата: „Samsung ще произвежда процесори за Intel”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    КОЙ ли пие водка…

  2. Anonymous

    amd,nvidia,qualcomm прая всичко tsmc обаче понеже tsmc е в забранителният списък задето работи с китай
    тябва да се прехвърлят към скъпа ю.корея.

Коментар