Изкуствен интелект оценява престъпни .eu регистрации

Нова AI система ще допринесе за борбата срещу киберпрестъпността в интернет пространството
(снимка: CCO Public Domain)

EURid, организацията с нестопанска цел, на която Европейската комисия делегира управлението на домейна от най-високо ниво .eu, стартира Система за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение (APEWS), разработвана в продължение на години в партньорство с Университета от Льовен (Белгия).

В основата на системата е методология за оценяване на модели на домейн регистрации, така че преди активирането на имената тя да предвиди дали регистрациите ще бъдат използвани за злоупотреби и да ги спре навреме. Методологията прераства в софтуер през 2017 г. и преминава двугодишен тест период, за да заработи официално от днес и да оценява всички регистрации на имена на домейни с разширение .еu, .ею и .ευ.

Годишната среща на основната организация зад интернет управлението ICANN (Интернет корпорацията за възложени имена и адреси) миналия месец превърна темата за злоупотребите с имена на домейни в тема номер едно на интернет бранша. Механизмът на голяма част от киберпрестъпленията е познат – престъпникът регистрира голям брой произволни имена на домейни, представяйки фалшиво име и адрес, извършва злоупотреби и бързо след това спира имената. Това е инвестиция с малък риск и голяма възвръщаемост.

Въпросът обаче е как могат да се идентифицират навреме подобни регистрации с цел злоупотреба, за да се предотвратят престъплениятa. APEWS е система от типа на изкуствения интелект, която използва наличната информация за имена на домейни, с които е злоупотребено (злонамерен софтуер, спам, измама, т.н.) и чрез технологията за машинно обучение оценява вероятността от злоупотреба с новорегистрирани имена на домейни.

Ако домейнът бъде маркиран като потенциален за злоупотреба, делегирането му се отлага и той влиза в списък за по-късен човешки преглед от юридическия екип на EURid. Ако не бъде маркиран, името на домейна се делегира и минава повторна проверка. APEWS се учи и автоматично се надгражда ежедневно, за да е в крак с промените в модела на престъпни регистрации.

АPEWS, или както някои наричат системата Premadoma, получи широко внимание на срещата на ICANN от представители на национални домейни от първо ниво, регистратори, учени и други, а малкo по-късно същия месец спечели престижна награда за иновации от Асоциацията на интернет индустрията ЕКО.

„Вярваме [че системата] ще допринесе за борбата срещу киберпрестъпността в цялото интернет пространството и ще затвърди доверието на притежателите на .eu и неговите варианти на други азбуки в това, че в Европа се предлагат иновативни услуги на световно ниво”,  сподели Марк ван Весемел, генерален мениджър на EURid.

Коментар