Сундар Пичай оглави холдинга Alphabet

Сундар Пичай вече управлява и Google, и компанията-майка Alphabet
(снимка: Google)

Лари Пейдж и Сергей Брин, бившите студенти на университета в Станфорд, които преди две десетилетия основаха Google в гараж в Силициевата долина, обявиха, че се оттеглят като лидери на интернет гиганта.

Пейдж и Брин предават управлението на Сундар Пичай, който ще поеме длъжността изпълнителен директор на компанията-майка на Google – Alphabet, в допълнение към текущите му отговорности като главен изпълнителен директор на Google.

Съобщението идва четири години след като Google се преструктурира под чадъра на Alphabet. Интернет бизнесът на Google, включително неговата търсачка и приложението за карти, беше отделен от по-експериментални проекти като самоуправляемите автомобили.

Пичай стана главен изпълнителен директор на Google, а Пейдж и Брин контролираха Alphabet. Сега индийският имигрант, който се присъедини към компанията през 2004 г., ръководи всичко това.

Тъй като Alphabet вече е утвърдена, а Google и останалите бизнеси в рамките на холдинга (наричани Other Bets), функционират ефективно като независими компании, е дошъл моментът за опростяване на структурата на управление, казват Пейдж и Брин в съвместно изявление. Те ще останат активни членове на борда.

„Развълнуван съм от Alphabet и дългосрочната й насоченост към справяне с големите предизвикателства чрез технологиите”, заяви Пичай. „С нетърпение очаквам да продължа да работя с Лари и Сергей в новите ни роли”. В Twitter публикация той допълва, че Alphabet има „вечна мисия”.

Коментар