Google изгражда усилено центрове за данни

В момента Google разполага с 19 комплекса с центрове за данни по света
(снимка: CCO Public Domain)

Google изгражда центрове за данни на рекорден брой места. Американският интернет гигант следва план за инвестиции в размер на 13 милиарда долара в подобни проекти през 2019 г., припомня Data Center Frontier.

Тази година компанията отвори нови центрове за данни в Северна Вирджиния и Тенеси и започна изграждането на съоръжения в Тексас, Охайо и Невада. Google обяви също планове за разполагане на облачен изчислителен център в Небраска, но все още не е потвърдила точното му местоположение. Освен това Google се договори с властите относно субсидиите за изграждането на център за данни в Аризона.

Но компанията строи не само в родината си. През септември 2019 г. тя обяви планове да инвестира 3 милиарда евро в разширяване на мрежата си от центрове за данни в Европа за две години, а също така стартира 10 нови проекта за създаване на възобновяеми енергийни източници.

В момента Google има 19 комплекса с центрове за данни: 11 са в САЩ, 5 в Европа, 2 в Азиатско-Тихоокеанския регион и 1 в Южна Америка. Във всяка от тези зони са разположени няколко сгради със сървъри и системи за съхранение на данни.

Обикновено компанията изразходва повече от 1 милиард долара за създаване на един комплекс от центрове за данни, а в някои случаи инвестициите надхвърлят 2 млрд. долара. Със споменатите инвестиции от над 13 милиарда долара Google ще увеличат драстично броя на центровете за данни.

Коментари по темата: „Google изгражда усилено центрове за данни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В Невада зона 51

  2. Anonymous

    19 комплекса с центрове за данни:
    11 са в САЩ,
    5 в Европа,
    2 в Азиатско-Тихоокеан
    1 в Южна Америка

  3. Anonymous

    се договори с властите

Коментар