Лек ръст на световния пазар за печатащи устройства

Печатащи устройства за 11,6 милиарда долара са продадени през третото тримесечие
(снимка: CCO Public Domain)

Световният пазар на печатащи устройства – принтери, копири и многофункционални – бележи леко увеличение в стойностно изражение през третото тримесечие, но намалява по брой на продажбите, сочи регулярният доклад на IDC.

Анализът отчита доставката на традиционни принтери от различни видове (лазерни, мастиленоструйни), многофункционални устройства, както и копирни машини. Обхванати са устройствата с формати от A2 до A4.

В периода юли-септември в световен мащаб са продадени 24 милиона устройства от типа HPC (Hardcopy Peripherals). Това е с 3,9% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2018 г., когато доставките възлизаха на 24,97 милиона бройки, сочи анализът.

В същото време, общата стойност на продадените печатащи устройства през третото тримесечието нараства с 1,1% на годишна база, достигайки приблизително 11,6 милиарда долара.

На първо място сред водещите доставчици на печатащи устройства е HP Inc. Делът на американската компания, която наскоро получи предложение за изкупуване от Xerox, възлиза на 39,5% от световния пазар.

На второ място се нарежда Canon Group с пазарен дял от 20,7%, следвана от Epson с 9,3% и най-голям ръст в Топ 5, където влизат още Brother и Kyocera Group, които контролират съответно 7,5% и 2,1% от пазара.

Продажбите на цветни лазерни A3 принтери бележат 5,7% ръст на годишна база, с приблизително 653 000 бройки, доставени по целия свят през третото тримесечие. Цветните многофункционални (MFP) лазерни А3 устройства постигат ръст от 7%.

Коментар