Росица Факалиева от Progress с отличие Microsoft MVP

Росица Факалиева, директор „Софтуерно инженерство” в Progress, получи наградата Microsoft MVP (Most Valued Professional) – „Най-ценен специалист на Microsoft”. Отличието се присъжда от технологичния гигант на експерти, които активно помагат на ИТ общността да се развива, усвояват първи новостите в ИТ света и разбират в дълбочина продуктите и услугите на компанията.

Росица Факалиева ръководи екип от над 60 софтуерни инженери в Progress
(снимка: Rosi F / Twitter)

Според информация в уебсайта на Microsoft, досега в България само още девет технически експерти са били удостоени с Microsoft MVP, а в глобален мащаб броят им е над 4000.

„Благодаря на Microsoft за високата оценка. За мен тя е допълнителна мотивация и вдъхновение да продължавам да работя активно с ИТ общността”, сподели Росица.

„Вярвам, че като споделям опита и знанията си с цялата индустрия, помагам на хората да намират нови възможности за себе си”, допълни тя.

През последните две години Росица стартира и ръководи редица инициативи, носещи промяна в ИТ общността в България.

Тя е един от директорите на българското издание на глобалната организация Women Who Code. Чрез дейността си в нея, тя помага на жените в технологичната индустрия да израстват и да се справят успешно с предизвикателствата в кариерата си.

През 2018 г. Росица стартира седмичен курс по програмиране за деца от първи до трети клас, който е част от инициативата CoderDojo. От тази учебна година Росица преподава „Увод в програмирането” на ученици от 8 клас в Технологично училище „Електронни системи” към Технически Университет – София (ТУЕС).

В допълнение, Росица е лектор на различни ИТ събития, сред които DevReach – водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа.

В Progress, Росица ръководи екип от над 60 софтуерни инженери, които създават водещи компоненти за разработчици – Progress Telerik за .NET технологиите Xamarin, WPF, WinForms и UWP, както и продукта за „юнит” тестване – JustMock. Тя се присъединява към компанията през 2006 г. (тогава още Telerik) и през годините заема различни технически и мениджърски позиции