IoT дронове ще навлязат осезаемо в строителството

IoT дроновете от корпоративен клас ще се използват най-често в строителството
(снимка: CCO Public Domain)

Доставките на безпилотни летателни апарати от бизнес клас с поддръжка на IoT ще нараснат с 50% през 2020 година, в сравнение с 2019-та, достигайки 526 хиляди единици, прогнозира Gartner. Тази година пазарът се измерва с 351,5 хиляди бройки.

В бъдеще, поради сценарии на използване като мониторинг на строителството, мониторинг на пожари, застрахователни разследвания, събиране на доказателства за правоприлагане и търговия на дребно, пазарът на IoT дронове ще продължи да расте бързо. През 2021 г. доставките ще надхвърлят 730 хиляди единици, а през 2023 г. ще доближат 1,3 милиона бройки.

Експертите смятат, че най-често IoT дронове от корпоративен клас ще се използват в областта на строителството. Очаква се доставките на такива устройства да достигнат 210 хиляди бройки през 2020 г., а до 2023 г. пазарът им ще се увеличи повече от два пъти. Дроновете ще се използват за задачи като наблюдение на строителни обекти и управление на земни дейности.

В същото време най-високи темпове на растеж ще отбележи използването на дронове за изпълнение на поръчки в търговията на дребно. През 2020 г. доставките на дронове за тези цели ще бъдат в рамките на 25 хиляди единици, а след три години пазарът им ще се увеличи почти пет пъти, достигайки 122 хиляди бройки.

Коментари по темата: „IoT дронове ще навлязат осезаемо в строителството”

добавете коментар...

  1. Исаев

    Допуснали сте досадна грешка. От съдържанието на статията може да се заключи, че през 2023 г. ще бъдат доставени не 1,3 милиарда, а 1,3 милиона бройки дронове.

Коментар