Canonical мисли за по-тясна интеграция на Ubuntu в Windows

Марк Шатълуърт иска да види Ubuntu като приоритетна Linux дистрибуция в Windows
(снимка: Canonical / Twitter)

Търсенето на настолната версия на Ubuntu е по-силно от всякога, заяви наскоро изпълнителният директор на Canonical – Марк Шатълуърт. Ubuntu вече е наложена като платформа за разработчици и системни администратори, но Шатълуърт иска да направи Ubuntu и приоритетна Linux система в Windows.

WSL или Windows SubSystem за Linux е част от операционната система Windows 10. Именно Ubuntu стана първата дистрибуция, която се появи във WSL, последвана от Debian, Fedora, Kali, openSUSE и SUSE Linux Enterprise Server (SLES), както и от собствената дистрибуция на Microsoft – PengWin.

Марк Шатълуърт иска да види Ubuntu като основна дистрибуция в Linux подсистемата на Windows. Това ще опрости процеса на внедряване на системата в Windows среда, с възможност за тестване на всичките й функции.

За целите на проекта Canonical търси специалист, който да ръководи разработката на WSL функции в Ubuntu и интеграцията с Windows, съобщи ZDNet, позовавайки се на обява за работа. Той ще взаимодейства с технически специалисти и продуктови мениджъри и ще определя, проектира и разработва функции за новата система.

По-рано Canonical представи Ubuntu Pro за виртуални AWS машини с фокус върху интернет на нещата. Очевидно Canonical смята, че най-популярната дистрибуция на Linux може да стане още по-търсена чрез тясна интеграция с Windows.

Коментар