Китай изхвърля чуждите ИТ от държавните институции

Китай изпълнява директива за замяна на чуждия хардуер и софтуер със собствени решения
(снимка: CCO Public Domain)

Китайските власти разпоредиха на всички правителствени институции и организации да заменят чуждия хардуер и софтуер с алтернативи, произведени в страната, в рамките на следващите три години.

Процесът на масовото заместване на чуждите ИТ със собствени е описан подробно в секретна правителствена директива, изпратена до държавните агенции тази пролет и известна като „3-5-2”, става ясно от публикация на Файненшъл Таймс.

Директивата влиза в сила през 2020 г. През първата година държавните организации трябва да заменят 30% от наличния чужд хардуер и софтуер. През 2021 г. ще трябва да бъдат заменени още 50%, а следващата година и останалите 20%.

Изпълнението на този план се очертава като сериозен удар за компании от ранга на HP, Dell и Microsoft, които доставят оборудване за китайското правителство. Директивата не се прилага за частни китайски компании, които вероятно ще продължат да използват чужд хардуер и софтуер, поради високата цена на замяната.

Изглежда, че заповедта е издадена приблизително по същото време, когато китайското правителство разпореди на военните да създадат своя собствена операционна система, която да замени Windows. Това се случва на фона на опасенията за хакерски атаки от страна на САЩ и риска от задни вратички във военните мрежи.

Коментари по темата: „Китай изхвърля чуждите ИТ от държавните институции”

добавете коментар...

 1. :o)

  Директивата 🙂
  Обичам комунизма – някой кретен измисля директива и всичко почва да върви наопаки.

 2. Радико

  Напълно логичен и бих казал очакван отговор на санкциите на Тръмп. Каквото повикало такова се обадило.

 3. Anonymous

  352

 4. Anonymous

  Голям пазар се губи.

Коментар