Intel връща на пазара Pentium процесор от 2013 г.

Pentium процесори с няколкогодишна давност отново са актуални на пазара
(снимка: Intel)

Процесорът Pentium G3420, който беше снет от производство преди повече от четири години – в средата на 2015 г., отново е актуален в предложенията на Intel. Компанията е уведомила всички свои партньори, че морално остарелият чип е достъпен за поръчки, съобщи Tom’s Hardware.

Връщането в строя Pentium G3420 е продуктивано от нови решения в пътната карта на компанията, вкл. повторно производство на процесора в дългосрочен план. Pentium G3420 принадлежи към линията Haswell и се появи на пазара преди повече от шест години, през третото тримесечие на 2013 г., за сокет 1150.

В началото на продажбите цената на процесора достигаше 82 долара. Предназначен за използване в таблети, настолни компютри, тънки клиенти и вградени решения, чипът се произвежда по 22-нанометров процес. За сравнение, актуални днес са 7-нанометровите технологии.

Pentium G3420 е морално остарял по отношение на всички основни параметри – той няма технология Hyper Threading, в резултат на което – с двете си ядра на тактова честота 3,2GHz – може да обработва само два едновременни потока данни. В допълнение, чипът не поддържа PCI-E 4.0 и не знае за съществуването на DDR-4 RAM – той работи изключително с DDR3 при честота до 1600 MHz.

Вградената графична карта в чипа е Intel GMA от четвърто поколение с честота от 0,35 до 1,15GHz и максимално поддържана резолюция Quad HD 2560×1600 пиксела.

Intel не разкрива какво точно е повлияло на решението й да възкреси 6-годишния процесор и не уточнява към кого е насочен. Предвид спецификациите си за масовия потребител, този чип едва ли ще е интересен на фона на наличната серия AMD Ryzen 3000.

Според експертите на Tom’s Hardware, чипът ще бъде предложен на производителите на компютърна техника и се очаква да намери приложение в РС-та от входно ниво, например офис компютри.

Intel приема поръчки за Pentium G3420 до 26 май 2020 г. включително. Доставките на поръчаните партиди (и евентуално единични екземпляри) ще се извършват до 3 декември 2020 г.

Коментари по темата: „Intel връща на пазара Pentium процесор от 2013 г.”

добавете коментар...

  1. Колев

    Интел не може да се справи с 10-нанометровия процес и продължава да произвежда 14-нанометрови чипове. Докато AMD и партньорите й вече произвеждат по 7-нанометров. Затова новите процесори на AMD са доста по-добри от Интелските. Освен това, Интел използва заблуди и при честотните характеристики. Например, процесор, работещ на честота 1,4Ghz, и turbo – на 3,8Ghz. Но, пропускат да кажат, че на 3,8Ghz процесорът може да работи само 26 секунди, след което прегрява и се връща на 1,4Ghz. Този трик се използва вече от няколко години.

  2. ха

    Това е просто опит за сваляне на цените, защото явно офис компютри със супер бързи и модерни процесори е нещо напълно излишно и бизнесът е наясно с това. А може и да е вид защитна реакция срещу навлизането на ARM процесорите в десктоп компютрите.

  3. Илия

    Ползвам процесор на Intel от 2006 година,Intel Pentium 945 D,ползвам го вече повече от 5 години и работи отлично…новината не е сензация!

  4. Българин

    Като нямат вече нови технологии, които да покажат, ще претоплят стари манджи.

Коментар